Rákóczi ünnepség Franciaországban

Rákóczi ünnepség Franciaországban
A Párizstól 23 kilométerre található Yerres-ben (egykoron Grosbois) töltötte II. Rákóczi Ferenc franciaországi emigrációjának utolsó két évét, 1715 és 1717 között.
Nagy Domonkos - 2021.09.18

A fejedelem Törökországban bekövetkezett halála után, végakaratárának megfelelően az itteni kamalduli kolostorban helyezték el a szívét örök nyugalomra. A fejedelem szívét tartalmazó aranyszelencének a francia forradalom alatt, a történelem viharaiban nyoma veszett. Yerres lakói azonban a mai napig őrzik a magyar történelem kiemelkedő alakjának emlékét, minden évben megemlékeznek Rákócziról.

A Párizsi Magyar Katolikus Misszió és a Párizsi Magyar Intézet által szeptember 18-án megrendezett II. Rákóczi Ferenc fejedelem emlékünnepélye a Saint Honest templomban szentmisével vette kezdetét, melyet Pierre Clermidy marseillei pap celebrált magyar nyelven. Ezt követően a résztvevők a fejedelemről elnevezett utcában található Rákóczi szobornál tisztelegtek az emléke előtt.

A megemlékezésen részt vett Nagy Csaba, az oroszlányi Rákóczi Szövetség elnöke és Lazók Zoltán, Oroszlány polgármestere is. A városvezető köszöntőjében elmondta: Oroszlány képviseletében nyolcadik alkalommal vesznek részt Yerres-ben II. Rákóczi Ferenc szobrának koszorúzásán. Ez azért is megtisztelő, mert a város közelében, Majkon található ugyanannak a szerzetesrendnek az egykori kolostora, amely Yerres-ben otthont adott a fejedelemnek bujdosása nehéz éveiben. Olivier Clodong, Yerres polgármestere is erős történelmi szálnak nevezte, hogy II. Rákóczi Ferenc szívét a kamalduliak a helyi kolostorban temették el. Az eseményen hazánkat képviselve számos prominens személy is megjelent, többek között Habsburg György nagykövet, Bodnár Zita a Párizsi Magyar Intézet igazgatója, Szinyei Melinda, a Párizsi Magyar Katolikus Misszió vezetője, Bíróné Gulyás Katalin vezető konzul és Deme Tibor Endre katonai attasé.

Kattintson a galéria megnyitásához

Időpont

2021. szeptember 18, szombat 10:00

Helyszín

Yerres, Franciaország

OK
×
×