Újra növekvő pályán a szlovákiai magyar iskolakezdők száma

Újra növekvő pályán a szlovákiai magyar iskolakezdők száma
Csíkos Gergő - 2023.02.16
  • 2022-ben Szlovákiában 3819 kisdiák kezdte meg alapiskolás tanulmányait magyar nyelven, ami az elmúlt hét év legjobb eredménye a magyar iskolaválasztás szempontjából.
    A 16 magyarlakta járásból 12-ben nőtt az iskolakezdők száma az előző évhez képest.
  • A magyar óvoda és a magyar iskola közti átmenetben a lemorzsolódás az elmúlt években számottevően csökkent, és a korábbi 12-13 százaléknál jóval kevesebb magyar gyermek kezdi meg tanulmányait államnyelvű intézményben.
  • A magyarlakta járásokban a magyar iskolakezdők összes iskolakezdőhöz viszonyított arányának csökkenése két évtizedes távlatban lassulni látszik.
  • A Rákóczi Szövetség iskolabusz-programja az érintett településeken kiemelkedően pozitív hatást gyakorolt a magyar iskolaválasztásra, amiből az a következtetés vonható le, hogy a kiemelkedő színvonalú, tehetséggondozó tevékenységet is folytató iskolák helyzetének stratégiai megerősítésével a magyar oktatásban részt vevő diákok száma olyan városokban is stabilizálható, sőt növelhető, ahol a magyar lakosság aránya csökkenést mutat.
  • Az iskolakezdőkre vonatkozó számok az alábbi címen érhetők el a hivatalos szlovák adatok alapján: https://rakocziszovetseg.org/2022/01/20/magyar-iskolavalasztas-a-felvideken

A részletes elemzés ide kattintva érhető el.

Kattintson a galéria megnyitásához
OK
×
×