Programok

Vetélkedők

A Rákóczi Szövetség minden évben több, sok esetben évtizedes hagyományokkal bíró vetélkedőt hirdet meg a Kárpát-medence magyar középiskolái számára történelmi, irodalmi, kulturális témakörökben.

Gloria Victis Történelmi Vetélkedő

A Gloria Victis rendezvénysorozat a Rákóczi Szövetség legnagyobb rendezvénye, melynek részét képezi egy középiskolai történelmi vetélkedő. A Gloria Victis ifjúsági találkozóra a Kárpát-medence minden pontjáról hívjuk és várjuk középiskolai szervezeteink tagjait, hogy együtt emlékezzenek a 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire. A történelmi vetélkedő három fordulós csapatverseny, melyre minden Kárpát-medencei magyar tannyelvű középiskola nevezhet csapatot/csapatokat. Egy csapat három diákból és egy felkészítő tanárból áll. Az első forduló feladatlapja a vetélkedő meghirdetését követően a Rákóczi Szövetség honlapjáról tölthető le. Az első forduló hatvan legjobb csapata meghívást kap a középdöntőre, mely az október 21-23-a között megvalósuló Gloria Victis rendezvénysorozat részét képezi. A középdöntő írásbeli forduló, mely október 22-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen valósul meg. A második forduló tíz legjobb csapata mérkőzik meg szóbeli döntőben október 23-án. A középdöntőbe és döntőbe jutó csapatok értékes könyvjutalmakban részesülnek, valamint a vetélkedő három legjobb csapatának nyereménye egy több napos kirándulás.

Cultura Nostra Vetélkedő

A Pannonhalmi Bencés Főapátság és a Rákóczi Szövetség közös szervezésű három fordulóból álló középiskolai csapatversenye. Egy csapat három diákból és egy felkészítő tanárból áll, a versenyre Kárpát-medencei magyar középiskolások jelentkezhetnek. A vetélkedő első fordulójának feladatlapja is erről a honlapról tölthető le, melyet még a letöltés napján vissza is kell tölteni. A második forduló regionális, ezt a feladatlapot a Kárpát-medence különböző városaiban töltik ki a csapatok. A vetélkedő döntője szóbeli, mely egy három napos rendezvény keretében valósul meg a Pannonhalmi Bencés Főapátságban. A döntőbe jutott csapatok értékes könyvjutalomban részesülnek, valamint az első három helyezett csapat egy jutalomkiránduláson vehet részt. A covid járvány kezdete óta a 2020. és 2021. évi vetélkedők helyett egyéni esszépályázatot hirdettünk előre meghatározott témában.

Lingua Materna Vetélkedő

A Rákóczi Szövetség 2021-ben szervezte meg először Kárpát-medencei középiskolások számára a Lingua Materna elnevezésű vetélkedőjét. A vetélkedőt a Cultura Nostra és a Gloria Victis című versenyek mintájára anyanyelvi-irodalmi témában hirdetjük meg. A háromfős csapatok egy kreatív feladat beadásával nevezhetnek. A beküldött dolgozatok alapján a legjobb 20 csapat kap meghívást a második fordulóba, amelyet a Rákóczi Szövetség egy háromnapos ifjúsági találkozón, Sátoraljaújhelyen rendez meg. A második fordulóba bejutott csapatok írásbeli fordulón mérik össze tudásukat, és ennek eredménye alapján a legeredményesebb tíz csapat kerül be a szóbeli döntőbe. A díjazottak könyvjutalomban részesülnek és részt vehetnek egy utazáson.

Array
OK
×