Iskolabuszokkal segítjük a magyar iskolaválasztást Felvidéken

Iskolabuszokkal segítjük a magyar iskolaválasztást Felvidéken
Katona Flóra - 2022.01.27

A Rákóczi Szövetség és a Szövetség párt közös sajtótájékoztatót tartott január 27-én, Nagysallón a magyar alapiskolába járást 2022. szeptemberétől segítő iskolabuszokról.

A sajtótájékoztatót Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, Forró Krisztián, a Szövetség párt elnöke, Lőrincz Katalin, a Lévai Juhász Gyula alapiskola igazgatónője és Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke tartotta.

Csáky Csongor köszönetet mondott a népszámláláson való részvételért. Szerinte nagyon fontos az, hogy sokan felvállalták a magyar identitásukat. Külön örömhírnek nevezte azt is, hogy 3654 új magyar elsőst írattak be a következő iskolaévre. Ez három százalékkal nagyobb arány, mint az előző évben. Ezért született meg az az ötlet, hogy szeptembertől a Rákóczi Szövetség 16 iskolabusszal segíti Felvidéken a  magyar iskolába járást. Összesen 15 felvidéki település részesül ebben a  támogatásban.

Ezek a települések: Nagyszarva, Hetény, Nagysalló, Léva, Ipolyság, Ipolyvisk, Ipolynyék, Ipolybalog, Ipolyvarbó, Losonc, Rozsnyó, Szepsi, Kassa, Bodrogszerdahely és Nagykapos.

Forró Krisztián elmondta, hogy nemcsak a szülők felelőssége a magyar iskolaválasztás, hanem fontos szerep hárul a különböző helyi magyar szervezetekre, amelyek szintén ösztönözhetik a magyar diákokat, hogy bátran válasszák a magyar iskolát. A családok, a közösség és az iskola számára is nagy segítség ez a támogatás. A Rákóczi Szövetség tartja magát ahhoz a jelszóhoz, hogy minden magyar felelős minden magyarért.

Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke elmondta, az iskolabuszprogram hozzásegíti a magyar közösség megmaradását a Felvidéken. A Lévai járásban nagyon sok az olyan település, ahol szórványban élnek a gyerekek, ezért  sokan azért járnak szlovák iskolákba, mert nem jó a közlekedés.

Lőrincz Katalin, a lévai Juhász Gyula Alapiskola igazgatónője is szintén köszönetet mondott a támogatásnak. Egy személyes példát is megosztott. Visszaemlékezett arra, milyen volt, amikor a szülők indították útnak a gyermekeket az iskolákba. Elmondta, hogy a kilencvenes években néhány magyar iskola megszűnt, éppen ezért sokan választották a szlovák iskolát. Voltak kitartó családok, akik még akkor is a magyar iskolát választották. Lőrincz Katalin kiemelte, jelen helyzetben is nagy a küzdés a szórványvidékeken. Elmondta, hogy fontos esélyt adni az utaztatásra, mert sok szülő nem tudja biztosítani a gyerekek iskolába jutását. Mint hozzátette, a magyar kormány soha nem hagy cserben egy magyar gyermeket sem. A kisiskolások utaztatása néhány országban már alapkövetelmény.

Kattintson a galéria megnyitásához
OK
×
×