Pályázati felhívás – „LÁSS! NE CSAK NÉZZ!”  

Pályázati felhívás – „LÁSS! NE CSAK NÉZZ!”  
A NOVOFER Alapítvány az idei évben is meghirdeti Középiskolai Ösztöndíj pályázatát „LÁSS! NE CSAK NÉZZ!” címmel.
Katona Flóra - 2022.02.18

A XXI. század egyik – minden nemzetet érintő – súlyos problémája a fejlődés következményeivel is számoló fenntarthatóság, a föld erőforrásainak, a természetnek, az ember környezetének a későbbi generációk számára is rendelkezésére álló megőrzése. A műszaki- és élettudományi kutatások, fejlesztések nemcsak a lehetséges válaszok megszületésének, hanem az ezt megelőző kérdésfeltevések és feladatmeghatározások számára is újabb- és újabb lehetőségeket (nagyon leegyszerűsítve: szenzorokat) biztosítanak.

Várjuk a leleményes, bátor és jól alátámasztott látomásokat és ajánlásokat, hiszen Gábor Dénes elhíresült mondása szerint: A jövőt nem lehet megjósolni, de a jövőnket fel lehet találni.

A pályázati munkák kidolgozására váró kérdések a következők lehetnek (egy-egy kérdéskört kiválasztva):

  • Milyen szenzorokkal, mit és hol kellene mérni (feldolgozni, tárolni), hogy később megoldásokat kaphassunk életminőségünk javítására, a föld erőforrásaival történő hatékony gazdálkodásra és környezetünk, életterünk megőrzésére?
  • Milyen megoldást javasol az energia igény mérhető- és érzékelhető csökkentésére a háztartásokban, a közlekedésben és az ipari termelés területén?
  • Milyen módon lehetne rávenni a fogyasztókat, hogy csak akkor használjanak villamosenergiát, amikor kellő mértékű a megújuló forrásból származó termelésük?

HATÁRIDŐK:

A pályázatra való jelentkezés, azaz a pályázati adatlap elküldési határideje 2022. március 14. éjfélig.

A pályamű benyújtási/beérkezési határideje 2022. április 08. éjfélig.

DÍJAZÁS:

A legjobb pályaművek kidolgozói minimum 50.000, maximum 250.000 forint összegű egyszeri tanulmányi ösztöndíjat és oklevelet, az OTDT által kiállított „Tehetségútlevelet” kapnak, továbbá a támogatók által felajánlott tárgyjutalmat, szakmai- vagy kulturális programokon való részvételi és táborozási lehetőséget, egyéb fejlesztő csomagot nyerhetnek. (Az ösztöndíjak száma nem limitált, az a színvonalas pályázatok függvénye.)

Az ösztöndíjak átadása várhatóan június elején a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében lesz. A nyertes diákokat vendégként meghívjuk a decemberi Gábor Dénes díjak átadási ünnepségére a Parlamentbe. Ünnepségeink a járványhelyzet alakulásától függően kerülnek megrendezésre.

A részletes pályázati feltételek és az adatlap a http://www.gabordenes.hu/palyazati-felhivasok/ linken érhető el.

Ehhez a bejegyzéshez nem áll rendelkezésre galéria.
OK
×
×