Szeptembertől 16 iskolabusz segíti a magyar iskolába járást a Felvidéken

Szeptembertől 16 iskolabusz segíti a magyar iskolába járást a Felvidéken
Katona Flóra - 2022.08.31

A Rákóczi Szövetség augusztus 31-én, szerdán 11 órakor Szigetszentmiklóson ünnepélyesen átadta 16 iskolabuszát 15 felvidéki szórványban, illetve nyelvhatáron működő magyar általános iskolának, hogy ezzel is segítse a gyermekek magyar iskolába járását

Az iskolabuszok szeptemberi indulásához kapcsolódó tavaszi kampány pozitívan hatott, hiszen az érintett 15 magyar általános iskola első osztályába 30%-kal több gyermeket írattak be áprilisban, mint a korábbi években. Mindez azt támasztja alá, hogy az érintett területeken az iskolabuszokkal növelni lehet a magyar iskolaválasztók számát.

A rendezvényen beszédet mondott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint felszólalt Forró Krisztián, a felvidéki Szövetség párt elnöke, Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke.

Az ünnepélyes eseményen többek között részt vettek az érintett iskolák igazgatói, pedagógusai, a települések polgármesterei, akik az ünnepséget követően az iskolabuszokkal indultak haza.

Az iskolabuszokkal támogatott magyar iskolák elsőosztályosainak száma 2019 és 2022 között ide kattintva érhető el.

Az iskolabuszok az alábbi települések iskoláihoz érkeztek: Nagyszarva, Hetény, Léva, Ipolyvisk, Ipolyság, Ipolybalog, Ipolynyék, Ipolyvarbó, Losonc, Rozsnyó, Szepsi, Kassa, Bodrogszerdahely, Vaján. 

Az iskolabuszok útvonalai ide kattintva érhetők el.

Kattintson a galéria megnyitásához
OK
×
×