Gloria Victis 1956

Gloria Victis 1956
A világtörténelmet író elődök előtt tisztelegve
Katona Flóra - 2022.10.24

Október 21. és 23. között több mint 2000 középiskolás és egyetemista részvételével zajlott a Gloria Victis 1956-os Emlékünnepség Budapesten a Rákóczi Szövetség szervezésében.

A Gloria Victis 1956-os Emlékünnepség – néhai Halzl Józsefnek köszönhetően – a Rákóczi Szövetség legnagyobb és legemblematikusabb rendezvényévé vált az elmúlt három évtizedben. Több mint 2000 középiskolás és egyetemista érkezett az eseményre itthonról és külhonból egyaránt a Szövetség ifjúsági szervezeteinek képviseletében. A magyar diákok mellett 50 ukrán középiskolás is érkezett a Kárpátaljai Megyei Tanács és a megyei katonai adminisztráció segítségével.

A három napos rendezvény meghatározó eleme – az állami ünnepség részét képező – műegyetemi aulai megemlékezés volt. Itt ünnepi beszédet mondott Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és az egyetemi szervezetek képviseletében Németh Friderika, pozsonyi orvostanhallgató.

A Műegyetemtől 16 órakor indult a fáklyás felvonulás a történelmi útvonalon a Bem térre, ahol 17 órától megemlékezés és koszorúzás várta az emlékezőket. Itt ünnepi beszédet mondott Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Fazekas Kristóf, budapesti egyetemista.

A három napos rendezvény programja október 21. és 23. között sok szálon futott. Része volt a Pénzmúzeum, az Álmok Álmodói kiállítás, a 301-es parcella, komolyzenei koncert, filmvetítés a Konrad Adenauer Alapítvánnyal közreműködésben.

Október 22-én 10 órakor a Műegyetemen előadást tartott a fiataloknak Balog Zoltán, református püspök.

Az Országház felsőházi termében zajlott október 22-én és 23-án a rendezvényhez szorosan kapcsolódó, nagy hagyományú Gloria Victis Középiskolai Történelmi Vetélkedő – 60 iskola, 180 diákjának részvételével – melynek idei témája Az Aranybulla és a magyar rendi alkotmány volt. A vetélkedő ünnepélyes eredményhirdetésén és díjátadóján október 23-án, vasárnap 12:30-kor részt vett többek között Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke.

Támogatók:

Kattintson a galéria megnyitásához
OK
×
×