Esterházy János Emlékünnepség és Díjátadó

Esterházy János Emlékünnepség és Díjátadó
A Rákóczi Szövetség március 12-én, az Országház felsőházi termében emlékezett Esterházy János mártírsorsú felvidéki politikusra.
Központi iroda - 2023.03.12

A Rákóczi Szövetség 1991 óta minden év márciusában Esterházy János életművére emlékezik és Esterházy-díjat adományoz olyan személyeknek vagy intézményeknek, akik és amelyek az ő szellemében a magyar közösségek szolgálatában kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, illetve a mártírsorsú politikus szellemi örökségének megőrzéséért – a kereszténységért, az összmagyarságért és Közép-Európa népeiért – kimagasló tevékenységet fejtettek ki.

A Rákóczi Szövetség 2023-ban Esterházy-díjat adományozott Majnek Antal nyugalmazott munkácsi római katolikus püspök részére, a kárpátaljai magyarokért és minden Kárpátalján élő emberért végzett szolgálata elismeréseként.

Az emlékülésen ünnepi beszédet mondott Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes.

A díjazottat méltatta Berhidai Piusz, a Ferences Rend tartományfőnöke, valamint Potápi Árpád János,nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Az emlékünnepségen részt vett Arkadiusz Adamczyk lengyelországi egyetemi tanár, akinek magyar nyelven megjelent „Tiszteljük egymás nemzeti meggyőződését…” Esterházy János gróf életpályája című könyvét bemutatta Pelyach István, történész.

Az emlékünnepséget megelőzően 2023. március 11-én, a Szép utcai Esterházy János emléktáblánál a Rákóczi Szövetség koszorúzási ünnepséget tartott, ezt követően a Belvárosi Ferences Templomban Szentmisét mutattak be Isten szolgája, Esterházy János boldoggá avatásáért.

Kattintson a galéria megnyitásához
OK
×
×