III. Összmagyar Anyanyelvi Tábor

Katona Flóra - 2023.08.04

Augusztus 6. vasárnaptól ismét gyerekzsivajtól volt hangos a Rákóczi Tábor Sátoraljaújhelyen. Félezer általános iskolás érkezett a szórványból és a diaszpórából a Rákóczi Szövetség idei harmadik összmagyar anyanyelvi táborába.

A Rákóczi Szövetség idei harmadik anyanyelvi tábora augusztus 6-11. között zajlott, ahová ezúttal is a Kárpát-medencei szórvány és a nagyvilág magyar diaszpóra közösségeinek általános iskolásai kaptak meghívást. Mintegy 450 diák érkezett a felvidéki Középső-Ipoly-mentéről, Losonc vidékéről, és Gömörből, a vajdasági Bácskából, Kárpátaljáról a Beregszászi járásból, az erdélyi Hunyad, Bihar, Kolozs és Maros megyei szórványból. Mellettük 70-en érkeztek Kanada, Ausztrália, Mexikó, Egyiptom, Ausztria, Németország, Spanyolország, Írország és az Egyesült Királyság magyar diaszpóra közösségeiből.

A tábor ünnepélyes megnyitója 2023. augusztus 6-án, vasárnap 18 órakor kezdődött Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Táborban (www.rakoczihotel.hu).

A táborozókat augusztus 8-án, kedden 10 órakor felkereste Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is.

Az anyanyelvi tábor legfőbb célja, hogy a szórványból és a diaszpórából érkező általános iskolás korú gyermekek magyar környezetben minél több élményt, barátságot és emléket szerezzenek, illetve erősödjön a magyar nyelv és kultúra ismeretük és szeretetük.

A részletes program itt érhető el.

Ehhez a bejegyzéshez nem áll rendelkezésre galéria.