42 iskolabusz elindult a szórványba

42 iskolabusz elindult a szórványba
Az ünnepségen beszédet mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke.
Katona Flóra - 2023.08.22

A Rákóczi Szövetség a Magyar Kormány támogatásának és bizalmának köszönhetően a tavaly Felvidéken sikeresen elindított és üzemeltetett iskolabusz hálózatát bővítheti. Ennek megfelelően idén szeptembertől együttműködésben az Iskola Alapítvánnyal 38 vadonatúj iskolabuszunk az erdélyi szórvány 34 magyar iskolájába 430 iskolakezdő és alsó tagozatos kisdiák iskolába járását segítheti.

Erdélyben iskolabuszaink Arad, Kisiratos, Kisjenő, Pécska, Zimándújfalu, Újszentes, Temesvár, Lugos, Petrozsény, Déva, Medgyes, Torockó, Székelykocsárd, Magyarpéterfalva, Bethlenszentmiklós, Nagyenyed, Brassó, Kőhalom, Négyfalu, Szászrégen, Beszterce, Körösfő, Torda, Dés, Máramarossziget, Nagybánya, Érmihályfalva, Nagyvárad, Köröstárkány, és Nagyszalonta magyar kisiskolásainak utazását segíthetik.

Nagy örömünkre szolgál, hogy szeptembertől további 4 busszal bővülhet a tavaly óta 16 járműből álló felvidéki iskolabusz hálózatunk is. Így Nagyszarva, Hetény, Léva, Ipolyvisk, Ipolyság, Ipolynyék, Ipolybalog, Ipolyvarbó, Losonc, Rozsnyó, Szepsi, Kassa, Bodrogszerdahely és Vaján magyar iskolái mellett idén szeptembertől iskolabuszhálózatunk kiterjedhet Szenc, Diószeg, Nagycétény, és Szádudvarnok magyar iskoláira is.

Mindez azt jelenti, hogy 2023 szeptemberétől a Rákóczi Szövetség tulajdonában és üzemeltetésében álló 58 iskolabusz 48 településen 53 magyar iskola 780 kisdiákjának utazását segítheti az iskola és a lakóhely között.

A külhoni magyar iskolák léte a magyar közösség megmaradásának lehetősége. A magyar iskola választása a magyar jövő választását jelenti, hiszen minden egyes magyar kisdiák a magyar nyelv és a magyar kultúra őrzője.

Az iskolabusz a szórványban is biztosítja a magyar iskolaválasztás lehetőségét, hiszen biztonságosan leküzdi a távolságot a lakóhely és a magyar iskola között.

Az iskolabuszok ünnepélyes átadására 2023. augusztus 21-én került sor Budapesten.

A határon túli magyarság megmaradásához döntő fontosságú az iskolahálózat fenntartása, a magyar nyelvű oktatás biztosítása, fejlesztése - mondta Semjén Zsolt. Elmondta: 1700 óvodában, 1243 általános iskolában, 259 középiskolában és húsz felsőoktatási intézményben tanulhatnak magyar nyelven a gyerekek.

A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott a Rákóczi Szövetségnek a program koordinálásáért, hozzátéve: bízik abban, hogy a felnövő gyerekek büszke magyarok lesznek, akik majd gyerekeiknek adják tovább a magyar kultúrát, a nyelvet, a magyar öntudatot, mert ez jelenti a nemzet megmaradását.

Az eseményen Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt hangsúlyozta, hogy a határon túli magyarok önazonosságának, a közösségek és a kultúra megőrzésének legjobb eszköze az iskola. A miniszter kiemelte: a kormány az alaptörvényben rögzítettekhez híven felelősséget vállal a határon túl élő magyarok sorsáért, támogatja a magyar közösségeket.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke elmondta: a Rákóczi Szövetség iskolabuszprogramja ötszáz, szórványban élő gyereknek adja meg a lehetőséget, hogy magyar iskolába járhasson Erdély 11 megyéjében.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a magyar iskola választása egyet jelent a magyar jövő választásával, és minden külhoni gyerek, aki magyar iskolába jár, őrzője a magyar nyelvnek és kultúrának. Kitért arra, hogy a Rákóczi Szövetség mindig is kereste és keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel lassítani lehet az asszimilációt a külhoni területeken. Ennek egyik eszköze az iskolabusz-hálózat elindítása - mondta.

A Budapesten átadott járműveket Kozma Imre áldotta meg.

Kattintson a galéria megnyitásához
OK
×
×