Gloria Victis 1956

Gloria Victis 1956
A világtörténelmet író elődök előtt tisztelegve.
Katona Flóra - 2023.10.18

10 ezer középiskolás és egyetemista részvételével emlékezett az 1956-os forradalomra és szabadságharcra a Rákóczi Szövetség. Október 21-23. között közel 3 ezer középiskolás és egyetemista érkezett Budapestre, a Gloria Victis 1956-os emlékünnepségre. Mellettük 140 Kárpát-medencei középiskola, több mint 7 ezer diákja utazott legalább egy határ átlépésével egy másik magyar középiskolához ünnepelni.

A Gloria Victis 1956-os Emlékünnepség – néhai Halzl Józsefnek köszönhetően – a Rákóczi Szövetség legnagyobb és legemblematikusabb rendezvényévé vált az elmúlt három évtizedben. Közel 3 ezer középiskolás és egyetemista érkezett az eseményre itthonról és külhonból egyaránt a Szövetség ifjúsági szervezeteinek képviseletében.

A három napos rendezvény meghatározó eleme – az állami ünnepség részét képező – műegyetemi aulai megemlékezés október 22-én, vasárnap 15 órakor zajlott. Itt ünnepi beszédet mondott Dömötör Csaba, miniszterhelyettes, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára és Kerekes Ákos, kolozsvári egyetemista.

A Műegyetemtől 16 órakor indult a fáklyás felvonulás a történelmi útvonalon a Bem térre, ahol megemlékezés és koszorúzás várta az emlékezőket. Itt ünnepi beszédet mondott Panyi Miklós, miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, valamint Csápai Ádám, pozsonyi egyetemista.

A Gloria Victis 1956-os emlékünnepség programja október 21. és 23. között sok szálon futott. Része volt a Műegyetem, az Országház, a 301-es parcella, a Magyar Nemzeti Múzeum, irodalmi és történelmi vetélkedő, előadás, filmvetítés a Konrad Adenauer Alapítvánnyal közreműködésben, illetve könnyű- és komolyzenei koncert.

A Műegyetemen zajlott október 22-én és 23-án a nagy hagyományú Gloria Victis Középiskolai Történelmi Vetélkedő – 60 iskola, 180 diákjának részvételével – amelynek idei témája: A Himnusztól a Nemzeti dalig.

A Magyar Nemzeti Múzeumban zajlott október 22-én és 23-án a Madách200 középiskolai irodalmi vetélkedő 180 diák részvételével. A vetélkedő ünnepélyes eredményhirdetésén és díjátadóján részt vett L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke.

Az október 23-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan 140 Kárpát-medencei középiskola, több mint 7 ezer diákja utazik legalább egy határ átlépésével egy másik magyar középiskolához ünnepelni. Az utazó 140 középiskola listája az alábbi címen érhető el:

Október 23-i Diákutaztatási Program – Rákóczi Szövetség (rakocziszovetseg.org)  

Ehhez a bejegyzéshez nem áll rendelkezésre galéria.
OK
×
×