Diaszpóra Program 2024

Diaszpóra Program 2024
Várjuk jelentkezésed! Várnak az élmények, a barátságok és Magyarország csodái!
Katona Flóra - 2024.01.17

A Rákóczi Szövetség – a Magyar Diaszpóra Tanács kérése alapján és a Magyar Kormány támogatásával – újra meghirdeti nagy sikerű Diaszpóra Programját. A program 2024 folyamán diaszpórában élő 10 és 25 év közötti magyar fiatalnak és a diaszpóra közösségekben tevékenykedő pedagógusoknak teremt lehetőséget magyarországi tanulmányútra.

 1. A Program célja:
 • A Kárpát-medencei magyar történelmet, kultúrát meghatározó hagyományok és épített örökség bemutatása élményszerű programokkal.
 • Elősegíteni a diaszpórában élő magyar fiatalok kapcsolatainak kialakítását egymással és a Kárpát-medencében élő magyar fiatalokkal, hozzájárulva magyar identitásuk erősítéséhez.
 • Az anyanyelvtudás fejlesztése szakemberek bevonásával.
 • A diaszpórában élő magyarság anyaországgal való kapcsolatának erősítése újfajta kapcsolathálózat létrehozásával, valamint a határon túli, szórvány és diaszpóra területek közötti együttműködések aktiválása és szélesebb körű kiterjesztése összmagyar szinten.
 • A diaszpórában megvalósuló, nemzeti kötődést célzó minőségi ismeretátadás hatékonyságának növelése. Továbbá a hazai környezetben történő széleskörű tapasztalatszerzés, valamint az ezt szolgáló szellemi, kulturális és módszertani tudás bővítése.
 • A diaszpórában élők magyar szervezetekhez való kapcsolódásának és az aktív külhoni közösségi részvételnek szakmai támogatása és inspirálása.
 • A diaszpórában tevékenykedő pedagógusok szakmai képzése, kapcsolataik erősítése.
 1. A Program tartalma:

A Diaszpóra Program 11 különböző programidőszakot tartalmaz 2024 májusa és decembere között. Ezek közül tematikus nyári táborokat, tanulmányutakat tetszés szerint választhatnak a jelentkezők. Az egyes programok időtartama 7-10 nap.

A diaszpórában tevékenykedő pedagógusok, amennyiben nem kísérőként érkeznek a programra, úgy a nyári Összmagyar Tanártábort jelölhetik meg.

 • A tervezett programidőszakok:
 ProgramIdőpontAjánlott korosztály
1.Pünkösd2024. május 16-23.14-25 év
2.Összmagyar Középiskolás Tábor2024. június 14-21.14-19 év
3.Összmagyar Anyanyelvi Tábor2024. július 5-12.10-14 év
4.Összmagyar Tanártábor2024. július 12-18.pedagógusoknak
5.Összmagyar Anyanyelvi Tábor2024. július 19-26.10-14 év
6.Összmagyar Középiskolás Tábor2024. július 26 - augusztus 2.14-19 év
7.Összmagyar Anyanyelvi Tábor2024. augusztus 2-9.10-14 év
8.Összmagyar Középiskolás Tábor2024. augusztus 9-16.14-19 év
9.Összmagyar Egyetemista Tábor2024. augusztus 16-22.18-25 év
10.Összmagyar Középiskolás Tábor2024. augusztus 23-30.14-19 év
11.Advent2024. december 9-17.10-25 év
 • A tervezett programok tematikája:

Minden programidőszak részét képezi Budapest, a vidéki Magyarország és egy külhoni magyar régió felkeresése.

Budapesti programok:

 • Budapest megismerése, látnivalók, nevezetességek, múzeumok
 • budapesti élményprogramok
 • ismerkedés, közösségépítés
 • anyanyelvi programok, nyelvi alapozás

Vidéki Magyarország, külhoni régió:

 • kirándulások
 • élményprogramok (pl. bórkostoló, túrázás, történelmi séta, sárkányhajózás)
 • tánctanulás, táncház

A nyári táborok helyszíne: Sátoraljaújhely, Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont (www.rakoczihotel.hu )

 • A pályázók köre:
 • Diaszpórában élő magyar fiatalok

A Programra pályázhatnak azok a diaszpórában élő, 10 és 25 év közötti magyar fiatalok, akik a helyi magyar közösségekben működő hétvégi iskolák, hagyományőrző és kulturális egyesületek, vallási közösségek munkájában aktívan – legalább 1 éve – részt vesznek. Ennek fennállását a helyi magyar szervezetnek ajánlólevéllel igazolnia kell.

A Program keretében egy személy 2024 folyamán egy alkalommal, egy tetszőlegesen kiválasztott programidőszakban látogathat el Magyarországra.

A kiskorú (18 éves kor alatti) résztvevőket csak csoportosan (5+1 fő) és felnőtt kísérővel tudjuk fogadni. A kiskorúak jelentkezéséhez minden esetben szülői jóváhagyás szükséges. Valamennyi jelentkezőtől rövid motivációs levelet kérünk.

A diaszpórában tevékenykedő pedagógusok, amennyiben nem kísérőként érkeznek a programra, úgy a nyári Összmagyar Tanártáborba jelentkezhetnek. A tanároktól a jelentkezéshez motivációs levelet és az adott diaszpóra közösség ajánlólevelét kérjük.

 • Kísérő

A kísérő szerepére azok a 25. életévüket betöltött, közösségben aktív személyek (pedagógus, néptánctanár, közösségi vezető, szülő stb.) pályázhatnak, akik legalább társalgási szintű magyar nyelvtudással rendelkeznek és az elektronikus pályázati felületen motivációs levelüket feltöltötték.

5 kiskorú fiatal után egy kísérő jelentkezése fogadható el.

 1. A Program finanszírozása:

A Rákóczi Szövetség a sikerrel pályázók számára a Program idején fedezi a szállás, az ellátás, a balesetbiztosítás, a magyarországi utazások teljes költségét, valamint a Programmal kapcsolatos foglalkozások, rendezvények, belépők díjait.

A sikeres jelentkezést követően 30.000 HUF regisztrációs díj megfizetése szükséges a részvétel megerősítéséhez. A regisztrációs díjat az utazást követően visszatérítjük a résztvevőknek, ha részt vettek a program teljes időszakán. 

A program résztvevőinek utazási költségeihez a Rákóczi Szövetség az alábbi összegekkel járul hozzá térségek szerint. Az utazási hozzájárulást az utazást követően banki átutalással teljesítjük.

 • Észak-Amerika: 100 000 HUF
 • Nyugat-Európa, Izrael: 20 000 HUF
 • Dél-Amerika: 250 000 HUF
 • Ausztrália és Új-Zéland: 250 000 HUF
 • Dél-Afrika: 150 000 HUF

A kiinduló ország és Magyarország közötti utazást, utasbiztosítást, valamint a visszautat a résztvevők és a kísérők egyénileg szervezik meg.

 1. A pályázat benyújtásának és elbírálásának módja:

Jelentkezési időszak: 2024. január 17. – 2024. március 15.

Jelentkezés:

A jelentkezést egyénileg elektronikusan kell benyújtani a diaszpora.rakocziszovetseg.org oldalon.

A pályázatok elbírálását a Rákóczi Szövetség végzi szorosan együttműködve a magyar diaszpóra szervezetek képviselőivel. A jelentkezési határidő lezárását követő 15 napon belül a meghatározott feltételek, a keretszámok és a jelentkezések beérkezésének sorrendje alapján hoz döntést a Rákóczi Szövetség.

A döntést követően minden pályázó tájékoztatást kap elektronikus levél formájában.

Ehhez a bejegyzéshez nem áll rendelkezésre galéria.
OK
×
×