Minden magyar iskolakezdő a magyar nyelv és kultúra őrzője

Az erdélyi és a kárpátaljai magyar elsősöket köszöntik a következő napokban. A Felvidék magyar iskolakezdőihez és családjaikhoz már eljutott a magyar társadalom köszönete a Rákóczi Szövetség közreműködésével szeptember első felében. Erdélyben a múlt héten kezdődött a tanév, itt és Kárpátalján a következő napokban köszöntik a magyar iskolák elsőseit.
Katona Flóra - 2021.09.21

Az iskolakezdőket köszöntő ünnepségek időpontjai az alábbi címen érhetők el.

Az alábbi kiemelt helyszíneket szeretnénk a sajtó figyelmébe ajánlani:

Szeptember 21., kedd 9:00 – Arad, Csiky Gergely Főgimnázium

Szeptember 23., csütörtök 11:00 – Munkács, református templom

Szeptember 25., szombat 15:30 – Temesvár, főtér, a Temesvári Magyar Napok keretében

A Rákóczi Szövetség szeptemberben több mint 9000 külhoni magyar iskolakezdő kisdiákot köszönt ösztöndíjjal és iskolatáskával Kárpát-medencei hálózata segítségével.

A külhoni magyar iskolakezdő gyermekek családjainak több mint félezer településen adják át az anyaországi társadalom - közte többszáz települési önkormányzat - magyar iskolaválasztást elismerő ösztöndíját, megköszönve a szülőknek azt a felelős és helyes döntést, hogy gyermeküknek szülőföldjükön magyar iskolát választottak. A határon túli területeken a magyar iskolaválasztás egyet jelent a magyar nyelv, a kultúra és a közösség fennmaradásával és nem utolsósorban az egyén többlettudásával és jobb érvényesülésével. Az iskolaválasztást elismerő ösztöndíjat és az iskolatáskát a Felvidéken mintegy 3600, Kárpátalján közel 2000, Vajdaságban 1300, Erdélyben és Partiumban – Bihar, Máramaros, Beszterce-Naszód, Arad, Temes, Fehér, Hunyad, Szeben megye, Torda és Dés régiója – több mint 2000 iskolakezdőnek, valamint 200 magyar oktatásban részesülő moldvai csángó gyermeknek adják át.

Kattintson a galéria megnyitásához