Felhívás – Cultura Nostra történelmi vetélkedő

Felhívás – Cultura Nostra történelmi vetélkedő
A Pannonhalmi Főapátság és a Rákóczi Szövetség idén 21. alkalommal hirdeti meg Cultura Nostra történelmi vetélkedőjét, melynek részletei alább olvashatók.
Központi iroda - 2021.12.03

Szervezők: a Pannonhalmi Főapátság és a Rákóczi Szövetség

A pályázat témája: II. Rákóczi Ferenc életműve és szabadságharcának története (1676–1735)

A versenyen részt vehetnek magyarországi és határainkon túl élő magyar középiskolások (9-12. évfolyam)

A vetélkedő menete

Az első forduló feladatsorát a Rákóczi Szövetség honlapjáról tudják letölteni a versenyzők 2022. január 18-án, kedden 14 órakor. Ezt kitöltés után, legkésőbb aznap 16 óráig kell visszaküldeniük. Az első fordulóhoz ajánlott szakirodalom IDE KATTINTVA, vagy az alábbi hivatkozást megnyitva érhető el.

https://rakocziszovetseg.org/2021/12/03/szakirodalom-xxi-cultura-nostra/

A feladatlapok értékelése után a legjobb harminc versenyző lehetőséget kap arra, hogy a verseny témájához kapcsolódó pályamunkát nyújtson be. A dolgozatok benyújtási határideje április 15.

A legjobb eredményt elért 10 pályázót és a felkészítő tanárokat május 16-ig értesítjük. Ők részt vehetnek a Pannonhalmi Főapátságban június 3-án megrendezésre kerülő eredményhirdetésen. A végső helyezések csak itt válnak nyilvánossá. Az ünnepélyes eredményhirdetés után a meghívottak megtekinthetik a Főapátság látnivalóit, különösen a Levéltár és a Könyvtár értékeit, valamint a pályázat témájához kapcsolódó szakmai előadásokon vehetnek részt. A legjobb három helyezett többnapos Kárpát-medencei kiránduláson vehet részt. Minden meghívott pályázó értékes nyereményben részesül.

Részletes leírás a pályamunkákhoz

Olyan, egyéni kutatómunkán alapuló pályamunkákat várunk, amelyek II. Rákóczi Ferenc életével vagy szabadságharcának történetével foglalkoznak. A szabadon választott téma egyaránt lehet politika-, had-, gazdaság-, társadalom-, művelődés- vagy helytörténeti vonatkozású. A szélesebb nyilvánosság számára kevéssé ismert események vagy összefüggések feltárása előnyt jelent a dolgozatok értékelésénél.

A pályamunka elkészítése

A pályamunka kizárólag a versenyző önálló munkája lehet. A dolgozat terjedelme – az ábrákat, az aláírásokat, a forrás- és irodalomjegyzéket, valamint a tartalomjegyzéket nem tekintve – 10-12 gépelt oldal legyen. A szöveg 12-es betűnagyságban, 1,5-es sortávolságban, 2,5 cm-es margóval készüljön. A megadottól eltérő terjedelmű pályamunkákat a versenybizottság nem értékeli. A szakirodalomból vagy elsődleges forrásból vett gondolatokat és idézeteket, az ábrák és képek forrásait a tudományos munkákban szokásos módon kell megjelölni, illetve lábjegyzetben hivatkozni.

A pályamunka jeligés. A versenyző által jeligeként választott – legfeljebb 8 karakterből álló – kifejezést fel kell tüntetni a pályamunka címlapján, a dolgozat ezen kívül semmilyen más jelzést (nevet, iskola nevét stb.) nem tartalmazhat. A dolgozatot pdf formátumban a culturanostra@rakocziszovetseg.hu email-címre kell elküldeni. A kísérőlevélben a tanuló nevét, iskoláját és osztályát, valamint a pályamunka jeligéjét is fel kell tüntetni. A beérkezett jeligés pályamunkákat a szervezők továbbítják a versenybizottságnak. A pályázattal kapcsolatos esetleges kérdéseket szintén a megadott e-mail címre várjuk.

Jelentkezés, értékelés

A versenybizottság az értékelés során a következő szempontokat veszi figyelembe: a pályamunka tartalma, felépítése, anyaggazdagsága, anyagkezelése, a megírás módja, valamint a formai követelmények teljesítése. Elérhető pontszám: 100 pont.

Jelentkezni 2021. december 17-ig a Rákóczi Szövetség honlapján lehet a diákok nevének, iskolájának és felkészítő tanárának megjelölésével. A jelentkezéskor e-mail címet kérünk megadni, ahova a versennyel kapcsolatos információkat postázzuk.

Kattintson a galéria megnyitásához

Regisztráció

Erre az eseményre már lezárult a jelentkezés!

OK
×
×